petek, 3. maj 2019

BANJA SLATINA 2019

Upokojenci društva upokojencev Semedela in še nekateri člani drugih društev iz ostalih krajev, vključeni v KLUB UPOKOJENCEV SLOVENIJE so bili na deset dnevnem zdraviliškem letovanju v terminu od 7.aprila do 17.aprila v Banji Slatina in se imeli tako kot je opisano s priloženimi slikami. Priporočam, da se v bodoče vključite tu vi.
Prvič, drugič, tretjič – v skupini 44 tih z odhodom iz Kopra je bilo največ srednjih. S Klubom upokojencev Slovenije smo si lepšali in utrjevali zdravje tudi lani. Bilo je dobro, toda letošnjo 10 dnevno »avanturo« lahko ocenimo kot; »še boljše«. Nizko oceno na izpitu bi dobilo le vreme. Zdravniški pregledi, fizio-terapije, novi bazen, blatne obloge, hrana, sobe – vse to pa z »odlično!«. Lepa so bila doživetja na izletih. Kljub ohladitvi sredi tedna med 7. in 17. aprilom smo jo odnesli brez večjih prehladov.

Tudi drugače v skupini, kjer smo po starosti segli do 90 let, ni bilo poslabšanih zdravstvenih stanj. Malo smo občutili rahlo utrujenost po prvih dneh intenzivnih terapij. Brez problema! Smo več spali in se greli v toplih sobah in udobnih posteljah. Malce slabše jo je odnesla vsestransko vitalna udeleženka iz Izole. Po telovadbi v bazenu z mineralno vodo si ni vzela časa da bi si zavezala vezalke na športnih copatih. Ker nesreča nikoli ne počiva, so kmalu sledile posledice. Korak naprej na vezalke, padec in udarec na rebra. Sprva ni kazalo, da je kaj hujšega. Ponoči pa je že bilo treba na urgenco. Slike so pokazale nalomljena rebra, kar je pomenilo obvezen počitek.
No, pa gremo po vrsti: prihod v zdravilišče popoldne, sprejem – v ospredju vodja skupine Drago Trnovšek.

Nato kosilo, pregledi pri izbranih zdravnikih – v zdravilišču Dr. M. Zotović v Slatini jih je 25 - vmes nastanitev po sobah, razpored terapij…Zvečer predstavitev zdravilišča in blagodejnih učinkov termomineralne vode in blata /peloda/.
Drugi dan so tisti, ki so bili prvič v Slatini, malo tavali po hodnikih paviljonov, preden so našli pravo pot, predvsem pa, kako slediti barvi do lokacije lastne sobe. Popoldne smo si ogledali naselje in se fotografirali pred cvetočim drevesom.

Kogar je zanimalo, se je po večerji udeležil predstavitev dveh klinik v Banja luki. Svijetlost za oči in Sorisso za zobozdravstvene potrebe. Kdor je našel kaj zase, se je naslednje dni odpeljal v skupini v obe izbrani ordinaciji. Takole smo čakali na brezplačen pregled v Svijetlosti.

Za prvi izlet z malce jasnejšo napovedjo vremena, smo šli na izvir Krupe in v Etno selo. Za čuda, posijalo je celo sonce in vožnja po zaviti asfaltirani cesti v zaledju Banja luke je bilo lepo doživetje. Predvsem pa vse, kar smo videli in okusili. Pri mlinih na brzicah razne vrste domače moke:

Da ne bo predlogo tole pisanje, naj le omenim, da smo bili še v Jajcu, pa na Plivskem jezeru z mlinčki in na izviru Plive v novem turističnem naselju, kjer smo imeli skupno kosilo,

Na legendarno Kozaro smo se peljali v sončnem popoldnevu. V Banja luki nas je prav dež. Pripravili so nam tudi svečano večerjo z nastopom domače folklorne skupine. Učne ure srbskega kola so bile odlično obiskane. 

Zelo obiskan je bil tudi lokal v sklopu zdravilišča, kjer smo se na prostem družili s kadilci. Čeprav je bilo v notranjem delu »kafedžije« možno kaditi, so se »Slovenci« držali svojih načel.

In glede hrane: ni da ni. V zdravilišču si sam vzel, kar si hotel, na pikniku in celodnevnem izletu so nam postregli. Tako je bilo videti od predjedi in dalje!



10 dni je minilo mimogrede. Na poti domov, ki je potekala gladko brez zastojev, so se številni že prijavljali za naslednje leto – aprilski termin v Banji Slatini. Tako! Do snidenja pazimo na zdravje in se vidimo čez leto dni! Prav?
   
Prispevek: Ida Kogej 
Foto: Ida Kogej

Ni komentarjev:

Objavite komentar