ponedeljek, 09. december 2019

OTVORITEV SPOMINSKEGA OBELEŽJA

DANES SMO SE ZBRALI OTVORITVI OBELEŽJA – SPOMINSKE PLOŠČE TOVARIŠU PETRINJA DANILU – PRIMOŽU IN OBLETNICI PRIHODA PRVE PREKOOCEANSKE LADJE GORICA V PRISTANIŠČE KOPER.SPOŠTOVANI NAJPREJ VSEM EN LEP POZDRAV POSEBEJ POZDRAVLJAM V NAŠI SREDI PRIMOŽEVA SINA MIRANA IN JADRANA. POZDRAVLJAM TUDI DELAVSKEGA DIREKTORJA IN ČLANA UPRAVA PODJETJA VOJKA ROTARJA. NAJLEPŠA HVALA VSEM, DA STE SE ODZVALI NAŠEMU VABILU – VABILU KLUBA UPOKOJENIH DELAVCEV LUKE KOPER OB TEM DOGODKU, DA POSVETIMO:
1. SPOMIN NA DANILA PETRINJO PRIMOŽA - KOT SEM OB OTVORITVI SPOMENIKA V HLAVATYJEVEM PARKU - PARKU PRED HOTELOM KOPER OZIROMA PRED HOTELOM TRIGLAV, KAR JE ŠE OD MLADIH LET V NAS. REKEL SEM, DA JE PRIMOŽ »OČE LUKE KOPER« KAR JE TUDI NA TEJ PREHODNI PLOŠČI V TREH JEZIKIH ZAPISANO V SLOVENŠČINI ZA SLOVENCE, V ITALIJANŠČINI ZARADI DVOJEZIČNOSTI IN V ANGLEŠČINI, KER TU PRIHAJAJO TURISTI IZ KRIŽARK IN DRUGI TUJI OBISKOVALCI NAŠEGA MESTA, KI SI OGLEDAJO NAŠE MORJE IN NAŠE PRISTANIŠČE.


PRIMOŽ, JE S SVOJO SKUPINO OZ. EKIPO KLJUB NASPROTOVANJU LOKALNIH, REPUBLIŠKIH IN ŠE POSEBEJ ZVEZNIH OBLASTI USPEL PREUSMERITI DENARNA SREDSTVA NAMENJENA ZA MELJORACIJO BONIFIKE V IZGRADNJO TU NA TEM MESTU ZGRAJENEGA PRVEGA PRIVEZA ZA TOVORNE LADJE. PRIMOŽ JE BIL OD SVOJE MLADOSTI VSE SKOZI NEUMOREN BOREC IN USTVARJALEC DEL ZA DOBROBIT LJUDI. 
 

23. MAJA 1957 JE BIL SPREJET SKLEP O USTANOVITVI PODJETJA PRISTANIŠČE KOPER. KOMAJ V LETU IN POL JE BILA UREJENA VSA DOKUMENTACIJA IZGRAJEN JE BIL TA PRIVEZ TU V DOLŽINI 135 M PRI GLOBINI MORJA OSMIH METROV.

NJEGOV DRUGI VELIK PODVIG JE BIL IZGRADNJA ŽELEZNIŠKE PROGE OD PREŠNICE DO PRISTANIŠČA, V TREH LETIH S KRAMPI, LOPATAMI IN ZA DANAŠNJE RAZMERE PRIMITIVNO MEHANIZACIJO. DANES Z NAJSODOBNEJŠO TEHNOLOGIJO IZGRADNJO DRUGEGA TIRA VLEČEJO SKORAJ V SLABO DESETLETJE – ŽALOSTNO.

PRIHOD PLAVEGA VLAKA 


2. NA DANAŠNJI DAN PRAZNUJEMO OBLETNICO PRIHODA PRVE PREKOOCEANSKE LADJE GORICA LAST SPLOŠNE PLOVBE PIRAN, KI TA DAN NI PRIŠLA V PRISTANIŠČE KOPER NE UTOVARJATI IN NE IZTOVARJATI TOVORA. PRIŠLA JE SVEČANO ODPRETI PRISTANIŠČE KOPER. EDEN OD DIREKTORJEV POKOJNI RUDI DUJC JE OB ENI PRILIKI REKEL: »TO NI OKNO V SVET, AMPAK TO SO VELIKA VRATA V SVET« – IMEL JE PRAV. NA SAMI OTVORITVI NA DANAŠNJI DAN PRED 61 LETI JE BILA TU PRISOTNA VELIKA MNOŽICA LJUDI, KAR JE RAZVIDNO IZ SPODNJE SLIKE NA TABLI.


O SAMEM DOGODKU UPLOVITVE LADJE GORICA IN SVEČANOSTI OB OTVORITVI NE BOM GOVORIL, KER STE MORDA BILI PRISOTNI - SAM ŽAL NISEM BIL. VEČ O PRIMOŽU IN SVEČANOSTI SAME OTVORITVE PRISTANIŠČA PREPUSTIM ČASU, KO BOMO POSTAVILI DOKONČNO OBELEŽJE NA FASADO NA NOVO IZGRAJENEGA POTNIŠKEGA TERMINALA. STROKOVNE SLUŽBE V LUKI PRIPRAVLJAJO PROJEKT IZGRADNJE POTNIŠKEGA TERMINALA IN MI SMO IZRAZILI ŽELJO, DA NA NAJBOLJ VIDNO MESTO NA FASADI POSTAVIMO MARMORNATO DOKONČNO TABLO.

ZAHVALJUJEMO SE LUKI KOPER, NEKATERIM DELAVCEM LUKE, KI SO NAM OMOGOČILI, POMAGALI, STALI OB STRANI, NAM SVETOVALI IN DRUGIM ZUNANJIM PRIJATELJEM KLUBA IN LUKE (G. PETRU FLORJČIČ ZA OBLIKOVANJE IN G. AVGUŠTINU ZVER ZA POMOČ PRI IZDELAVI IN MONTAŽI), DA SMO IZVEDLI TA PROJEKT.
 MIRAN IN  JADRAN


 ODKRITA TABLO
  


V IMENU ORGANOV VODSTVA KLUBA UPOKOJENIH DELAVCEV LUKE ŠE ENKRAT HVALA, KER STE PRIŠLI, ŽELIM VAM IN VAŠIM DRUŽINAM ŠE NAPREJ LEP DAN, VESELE PRIHAJAJOČE PRAZNIKE IN SEVEDA SREČNO NOVO LETO.

Prispevek: Viktor Udovič
foto: Peter Florjančič in Nada Spasojevič

VEČ SLIK SI OGLEJTE TU

Ni komentarjev:

Objava komentarja