ponedeljek, 20. januar 2020

FRANCIJU V SLOVO



 

    UMRL  JE  FRANC  PUŠNIK


   20.12.1941     08.01.2020






Rodil se je v Breznu pri Vitanju, osnovno šolo je končal v Celju. V Piranu je končal Srednjo pomorsko šolo – strojni oddelek. Kot kadet se je vkrcal na ladjo SPP Bela krajina. Po letu in pol plovbe je opravil klaso in dobil naziv tretji oficir stroja. Ustvaril si je dom in družino. Moral je iti v JNA – v mornarico za dve leti. 


Imel je srečo vkrcal se je na šolsko ladjo Galeb kot čato – pisar. Kot član posadke je plul s Titom po širnih morjih sveta. Na armijskih tekmovanjih je zmagoval v teku in skoku v daljino, zato ga je Tito odlikoval z medaljo za vojaške vrline.

Franc je bil odličen športnik. V Celju je bil član mladinske reprezentance v nogometu.  Bil je stalni član nogometne ekipe Piran, po poškodbi je bil v klubu strokovni sodelavec.  

 
Leta 1966 se je zaposlil v Luki Koper kot ladijski disponent, napredoval je in delal v pripravi dela. Ob delu je diplomiral na Višji pomorski šoli na Reki in pridobil naziv inženirja. Postal je vodja te službe. Franc je naredil veliko izboljšav za uspešnejše, lažje in predvsem varnejše delo. Po reorganizaciji službe je prevzel delo operativno tehničnega vodje na kontejnerskem terminalu, kasneje je postal direktor terminala. Po dopolnitvi delovne dobe se je upokojil. 

Franc se je ukvarjal tudi s slikarstvom in svoje slike razstavljal na razstavah.

V najem je vzel dva ha veliko zemljišče. S soprogo Najči, svakinjo Lenko, svakom Bojanom in z nasveti svetovalcev Kmetijske zemljiške skupnosti Izola so uredili nasad s 7.000 sadikami poletnih sort jabolk. 


Franc je vsa dela opravljal strokovno, zagnano, z žarom in strastjo. Nikoli ni bil zadovoljen, vedno je hotel še več in več. Imel je še veliko načrtov in želja, žal mu je kruta bolezen to prekrižala. Izgubil je z njo nekaj letni boj. Letos 13. januarja smo se od njega za vedno poslovili na Piranskem pokopališču. Franc hvala ti za vse. Vsem njegovim iskreno sožalje v imenu upokojenih delavcev Luke koper. Franc počivaj v miru. 

Prispevek: Viktor Udovič
Foto: Družinski arhiv 

Ni komentarjev:

Objavite komentar